Selecteer een pagina

Hooggevoeligheid – HSP – Hoogsensitief 

Termen die veel voorkomen in deze tijd. 

In dit blog én bijbehorende podcast geef ik je mijn kijk hierop en vooral ook wat ik denk dat nodig is om van deze last, zoals veel vrouwen het te ervaren een kracht te maken. 

Twee weken geleden werd ik door Eveline Glansbeek geïnterviewd voor haar podcast Succesvol en Sensitief!

Eveline is loopbaancoach en sensitiviteitsdeskundige. Tegelijkertijd ronden we ook beide onze 3 jarige opleiding af deze lente wat in het teken staat van psychologie, systemisch werk, NLP en lichaamswerk. Een heel leuk gesprek waarin ik mocht delen hoe het voor mij is en hoe ik er naar kijk.

Hooggevoelig…..

Ik merk dat vrouwen die in mijn praktijk komen zichzelf soms al bijna zo voorstellen.
Hi ik ben …en ik ben hooggevoelig.

Het fijne aan deze tijd is dat er veel info is en dat we veel meer inzicht en begrip krijgen voor hoe we in elkaar zitten en hoe we ons voelen, we krijgen erkenning. De keerzijde is dat we onszelf continu belabelen met allerlei termen. Dat geldt uiteraard niet alleen voor labels als HSP.

Zelf heb ik dat ook gedaan én ik ben er ook weer mee gestopt. Ik herken zeker elementen in mezelf van sensitief/hooggevoelig zijn, alleen benoem ik dat niet meer zo.

Moeite

Waar ik soms moeite mee heb met dit soort termen/labels is dat je jezelf er onbewust ook mee vast kunt zetten, dit ben ik, dit heb ik en ik moet er mee leren omgaan. In plaats van hoe is het ontstaan en hoe kan ik het vanuit de kern helen/verzachten.

Onbewust gecreerde voelsprieten

Hooggevoeligheid/sensitiviteit is een heel breed begrip en veel vormen zijn ontstaan vanuit onze vroeger kindertijd. Het ontwikkelen van te lange voelsprietjes op momenten van (emotionele) onveiligheid. Door die voelsprietjes kun je de wereld buiten jezelf scannen en vanuit die informatie weer anticiperen. Daarmee creëer je weer veiligheid voor jezelf. (Vaak in relatie tot onze ouders)

Nadeel:
👉We krijgen door deze voelsprieten ook van alles mee wat we niet willen….
👉 We zijn naar mate we ouder werden dit blijven doen en hebben niet geleerd hoe we de emoties/energie van de ander bij de ander kunnen laten
👉 Van naar buiten richten weten we niet meer hoe we naar binnen kunnen naar onszelf

Familieopstellingen

Door o.a familieopstellingen kun je onderzoeken waar het is ontstaan dat je je zo hebt moeten afstemmen op jouw omgeving, zodat je vanuit die volledige erkenning van hoe het was een andere/helende beweging kunt maken en die veiligheid en rust in jezelf hervindt. Je hebt jouw omgeving niet langer nodig als afstemkanaal> Je bent nu volwassen en kunt je vanuit veiligheid op jezelf richten.

Van last > kracht

Betekent het dat je die sensitiviteit niet meer hebt?

Nee.

Door vanuit de bron te helen, merk je wél dat je minder last ervaart in de praktijk én hoef je ook veel minder vaak allerlei oefeningen te doen (coping) om je er in de praktijk tegen te beschermen.

De sensitiviteit wordt steeds meer een kracht.
Ik merk zelf en zie het ook in m’n praktijk.

Jouw behoeften voorop

Naast dat je meer en meer die veiligheid in jezelf leert hervinden kom je ook heel goed in contact met jouw behoeften, waardoor je gaat inzien dat je jouw unieke weg en keuzes mag bewandelen en dat het dus ook niet erg is als je niet overal bij aansluit van dat wat wordt verwacht vanuit jouw omgeving en de maatschappij.

We need you!

Wat mij betreft hebben we in deze steeds snellere en digitale maatschappij een behoorlijke boost nodige aan sensitieve mensen.
We vluchten en rennen en vliegen en zijn meer digitaal bezig dan in contact met ons lichaam, energie en de elementen.

De mensen met een hogere gevoeligheid zijn de tegenhanger hiervan.
Mensen die juist meer in contact staan met de subtielere lagen van het leven.
Die gevoelig zijn voor sfeer en het fijnstoffige en dit goed kunnen waarnemen.

In de kern kunnen we dat allemaal als we ons hiervoor openstellen.

Je hebt iets moois te brengen

Dus lieve vrouw (of man)

Merk je de last van HSP, hooggevoeligheid, sensitiviteit of hoe jij dat ook ervaart voor jezelf?

Heel voor jezelf de last die je er van hebt vanuit de kern, zodat jouw hooggevoeligheid een kracht wordt in deze maatschappij en dat jij met jouw sensitiviteit de wereld iets moois kunt brengen, juist in deze tijd!

Ik ben weer heerlijk open en persoonlijk over van alles en nog wat, dus enjoy!

Liefs enne veel luisterplezier!